Stress- en burn-out coaching

Stress- en burn-out coaching

Iedereen ervaart weleens stress, dit is ook niet altijd negatief. Stress is een belangrijk mechanisme om je lichaam klaar te maken om in actie te komen. Dit mechanisme stamt nog vanuit de oertijd, waar de mens soms oog in oog kwam te staan met bijvoorbeeld een beer. Dan was het heel nuttig om stress te ervaren, zodat je op dat moment kon vechten of vluchten. Je ledematen werden dan van bloed voorzien, je kon niet goed meer nadenken (want daar was immers geen tijd voor) en je spijsvertering kwam op een laag pitje te staan. Jouw hele lichaam was klaar om in actie te komen. Na een korte periode van stress, kon het lichaam daarna weer tot rust komen (als je het had overleefd).

Die situaties komen tegenwoordig natuurlijk veel minder vaak voor, langdurige stress echter steeds meer. We zijn druk op ons werk, hebben privé ook veel verplichtingen en uitdagingen, en we worden continu geprikkeld door geluiden, licht, drukte etc. Ons lichaam is niet gemaakt om met deze langdurige stress om te gaan. Als stress te lang duurt en ons lichaam krijgt niet de kans om te herstellen, kan stress leiden tot overspanning, uitputting en zelfs een burn-out. Het is dus belangrijk om in balans te blijven, op tijd alarmsignalen te herkennen en in actie te komen.

Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. Dit kan zowel werk gerelateerd als privé zijn, of een combinatie van beide. Het gaat over in balans zijn, je in balans voelen, het leven aankunnen met alle dingen die daarbij op je pad komen. Oververmoeidheid of spanningsklachten ontstaan bij een langdurig scheve balans tussen je werk- en privéverplichtingen (belasting) en wat je aankunt (belastbaarheid).

Wanneer je uit balans bent, zijn er 2 mogelijkheden om weer in balans te komen:
1. De belasting (werk of privé) naar beneden brengen;
2. Jouw belastbaarheid vergroten door te werken aan je fysieke en mentale conditie.

Stress uit zich vaak in verschillende symptomen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt altijd 'aan' te staan en niet meer tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat je moe bent, slecht slaapt, hoofdpijn hebt of andere fysieke klachten zoals spijsverteringsklachten, pijn op de borst, spierpijn, jezelf niet lekker voelen etc. Ook kan het zich uiten in klachten zoals vergeetachtigheid, je slecht kunnen concentreren, duizeligheid, het gevoel niet meer goed te functioneren, een kort lontje, emotionele reacties etc. Aansluitend is er vaak ook sprake van depressieve klachten. Dit is wellicht de reden waarom burn-out en depressie vaak verward worden.

Stress- en burn-out coaching is gericht op een spoedige én verantwoorde terugkeer naar werk of een andere levensinvulling. Tijdens een coachtraject kijken we waar de stress door wordt veroorzaakt en leer je manieren om met stress om te gaan en stressklachten te verminderen.

Aan het begin van een coachtraject maken we samen een plan van aanpak, helemaal afgestemd op jouw behoeften en wensen. De volgende onderdelen kunnen deel uitmaken het dit plan:
1. Kennismaking met coachee (en eventueel werkgever)
2. Analyse van stressklachten en stressbronnen
3. Rust, ontspanningstechnieken en herstellen van energie en fysieke conditie
4. Omgaan met stress en emoties
5. Versterken van competenties, bv zelfvertrouwen, assertiviteit, grenzen bewaken, focus, zelforganisatie, plannen en prioriteiten stellen
6. Levensmissie, talenten en drijfveren
7. Match met sociale omgeving en werk. Welke aanpassingen zijn nodig in sociale contacten, de privéwerkverdeling of binnen het werk?
8. Werkhervatting, terugvalpreventie en follow-up

Een coachtraject bestaat vaak uit 8 gesprekken, maar kan op elk moment gestopt of verlengd worden. Het kan zowel door jouzelf als eventueel door je werkgever worden aangevraagd. Uiteraard blijft alle informatie die tijdens de gesprekken worden besproken vertrouwelijk tussen coach en coachee.

Ik ben opgeleid en werk volgens de richtlijnen en de gedragscode van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out Coaches (VESB).
Voor meer informatie, kijk op vesb.eu.

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?