Ademtherapie

Ademtherapie

Een mens ademt gemiddeld 23.000 keer per dag, een proces wat normaal gezien volledig automatisch gaat en waar je niet over na hoeft te denken. Of toch wel?

Veel mensen ademen (zonder het zelf te weten) niet goed: te snel, te hoog of te veel. Dit wordt vaak veroorzaakt door stress, ziekte of omdat we hebben we hebben geleerd dat diep ademhalen goed voor ons is. Ook ademen we veel te vaak door de mond, terwijl het veel gezonder is om door je neus te ademen.

Als we inademen brengen we lucht met veel zuurstof (O2) het lichaam in en als we uitademen blazen we lucht die rijk is aan koolzuurgas (CO2) naar buiten. Als we teveel ademen (te vaak en/of te diep) verliezen we teveel koolzuurgas. En dit koolzuurgas hebben onze cellen juist heel hard nodig om voldoende zuurstof op te kunnen nemen. Als je dus denkt dat je door heel diep in te ademen veel zuurstof opneemt, dan klopt dat dus niet. Je ademt wel veel zuurstof in, maar je cellen kunnen het niet opnemen omdat er te weinig CO2 is. Er ontstaat dus eigenlijk een tekort aan zuurstof in je cellen. Hierdoor verzuurt het lichaam, verkrampen je spieren en raakt het immuunsysteem ontregeld.

Hierdoor kan je lichamelijke klachten krijgen zoals benauwdheid, onrust, zweten, hartkloppingen, druk op de borst, verhoogde bloeddruk en duizeligheid. Ook kan het zorgen voor allerlei andere (vage) klachten en ziektes als je te lang fout ademt.

Door bewust aan de slag te gaan met je ademhaling, kan je invloed uitoefenen op hoe je je voelt, op jouw stressniveau en op jouw gezondheid. Goed ademhalen kan je helpen bij allerlei klachten: vermoeidheid, (chronische) hyperventilatie, longklachten, slaapklachten, hoofdpijn, darmklachten, stressklachten, psychische klachten, allergieën etc. Jouw klachten kunnen zowel de oorzaak zijn van jouw verkeerde ademhaling, maar de ademhaling kan ook jouw klachten verlichten. Het werkt dus twee kanten op. Een goede ademhaling bevordert jouw gezondheid!

Een goede methode om weer een gezonde ademhaling te krijgen is de Buteyko methode. De Buteyko Methode is een ademhalingstherapie die ontwikkeld is door Konstantin Buteyko, een arts uit Oekraïne. Met deze methode wordt de ademhaling stap voor stap weer rustiger, minder gejaagd en regelmatiger. Dit kan ervoor zorgen dat jouw klachten afnemen en jouw gezondheid beter wordt.

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?