Stress - en burn-out coaching

Stress- en burn-out coaching

Iedereen ervaart weleens stress, dit is ook niet altijd negatief. Stress is een belangrijk mechanisme om je lichaam klaar te maken om in actie te komen. Dit mechanisme stamt nog vanuit de oertijd, waar de mens soms oog in oog kwam te staan met bijvoorbeeld een beer. Dan was het heel nuttig om stress te ervaren, zodat je op dat moment kon vechten of vluchten. Je ledematen werden dan van bloed voorzien, je kon niet goed meer nadenken (want daar was immers geen tijd voor) en je spijsvertering kwam op een laag pitje te staan. Jouw hele lichaam was klaar om in actie te komen. Na een korte periode van stress, kon het lichaam daarna weer tot rust komen (als je het had overleefd).

Die situaties komen tegenwoordig natuurlijk veel minder vaak voor, langdurige stress echter steeds meer. We zijn druk op ons werk, hebben privé ook veel verplichtingen en uitdagingen, en we worden continu geprikkeld door geluiden, licht, drukte etc. Ons lichaam is niet gemaakt om met deze langdurige stress om te gaan. Als stress te lang duurt en ons lichaam krijgt niet de kans om te herstellen, kan stress leiden tot overspanning, uitputting en zelfs een burn-out. Het is dus belangrijk om in balans te blijven, op tijd alarmsignalen te herkennen en in actie te komen.

Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen. Dit kan zowel werkgerelateerd als privé zijn, of een combinatie van beide. Het gaat over in balans zijn, je in balans voelen, het leven aankunnen met alle dingen die daarbij op je pad komen. Oververmoeidheid of spanningsklachten ontstaan bij een langdurig scheve balans tussen je werk- en privéverplichtingen (belasting) en wat je aankunt (belastbaarheid).

Stress uit zich vaak in verschillende symptomen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt altijd 'aan' te staan en niet meer tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat je moe bent, slecht slaapt, hoofdpijn hebt of andere fysieke klachten zoals spijsverteringsklachten, pijn op de borst, spierpijn, jezelf niet lekker voelen etc. Ook kan het zich uiten in klachten zoals vergeetachtigheid, je slecht kunnen concentreren, duizeligheid, het gevoel niet meer goed te functioneren, een kort lontje, emotionele reacties etc. Aansluitend is er vaak ook sprake van depressieve klachten. Dit is wellicht de reden waarom burn-out en depressie vaak verward worden.

Stress- en burn-out coaching is gericht op een spoedig én verantwoord herstel. Tijdens een coachtraject starten we met fysiek herstel. Dit doen we door middel van gesprekken en oefeningen. We kijken onder andere naar voeding, beweging, rust, ontspanning en ademhaling. Op het moment dat jij er klaar voor bent gaan we onderzoeken we waar de stress door wordt veroorzaakt. We lossen oorzaken waar mogelijk op of je leert manieren om met stressprikkels om te gaan en stressklachten te verminderen. Doel is dat jij je aan het eind van het traject weer fit en stressvrij voelt en weer energie hebt om jouw leven te leven op de manier waarop jij dat wil.

Een coachtraject bestaat gemiddeld uit 8 gesprekken, waarvan het eerste gesprek een intakegesprek is zodat jij kunt kijken of je het ziet zitten om met mij aan de slag te gaan in jouw herstel. Een stress -en burnout coachtraject kan zowel door jouzelf als door je werkgever worden aangevraagd en betaald. Uiteraard wordt alle informatie die tijdens de gesprekken worden besproken vertrouwelijk behandeld. De coachsessies kunnen plaatsvinden in mijn praktijk in Zandvliet of op een buitenlocatie zodat we het coachgesprek kunnen combineren met het herstellende vermogen van de natuur.

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?

Wil jij je weer helemaal vrij voelen?